110-Morgen

Project
Apollostraat

75 appartementen op het Apolloveld

Omwonenden kijken nu nog naar een braakliggend terrein. Maar over enkele jaren staan op het Apolloveld twee woongebouwen. De buurt in de wijk 110-Morgen is er nauw bij betrokken.

Op het Apolloveld komen in totaal 75 appartementen in de sociale huur en middenhuur. Woningcorporatie Habion en ontwikkelaar en bouwer Dura Vermeer voeren de bouw uit. Nadrukkelijk met bewoners. Want bij de plannen voor de nieuwbouw zijn zij vanaf dag één betrokken.

Tijdsplanning Apollostraat

Participatie
Participatie staat centraal in de ontwikkeling. In 2021 zijn Habion en Dura Vermeer gestart met het participatieproces met toekomstige bewoners en omwonenden. Volgens Habion’s beproefde Røringmethodiek konden zij acht weken lang in wekelijkse werkateliers meepraten over de plannen. Gedurende het hele traject komen betrokken buurtbewoners en aspirant-huurders elke acht weken bij elkaar om over de voortgang te praten. Daarbij staan onder andere thema’s als het gebouwvolume, architectuurstijlen, doelgroepen, groen en ontmoeten centraal. De gemeente Rotterdam en A3 Architecten zijn nauw betrokken bij dit proces. A3 Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van de gebouwen.

Waardevol
‘We zijn steeds met de buurt in gesprek en dat is heel waardevol’, vertelt Ton Jansen, projectleider van Habion. ‘We betrekken bewoners volgens de Røringmethodiek, die werkt goed.’ Die methode start altijd met een inspiratiedag. Voor 110-Morgen was die in april vorig jaar. Hier konden bewoners, organisaties en ondernemers hun wensen laten horen. Daarna volgen werkateliers – waar wensen worden vertaald naar plannen – en een terugkomdag. En elke acht weken is er een gangmakersavond met bewoners.

Woningnood
‘Als je met deze regelmaat contact hebt, hoor je wat er speelt en wat de wensen zijn’, vervolgt Ton. ‘Sommigen hebben twijfels over de bouw, anderen zien zich er al helemaal wonen. Als je al tien jaar uitkijkt op een leeg terrein en dat gewend bent, is het logisch dat je je afvraagt: wat komt er? Dat er nieuwe woningen komen is wel belangrijk. Het lost een deel van de woningnood op en zorgt voor doorstroming in de wijk. De gemeente staat achter onze aanpak en dat is nodig om draagvlak te krijgen. We verwachten dat de bouw start in de tweede helft van 2024.’

 110-Morgen
De wijk ligt in het Rotterdamse stadsdeel Hillegersberg-Schiebroek. De naam refereert naar het poldergebied waarin het zich bevindt. Het bouwterrein aan de Apollostraat wacht al een aantal jaren op een nieuwe bestemming. Habion heeft deze locatie in eigendom gekregen door de fusie met Onze Woning in 2021 en wil met de ontwikkeling investeren in de wijk 110-Morgen.

 

Gangmakers 2024 en 2025

Hier vindt u de data van de komende Gangmakers.

  • Woensdag 29 mei 2024
  • Donderdag 25 juli 2024
  • Donderdag 19 september 2024
  • Donderdag 14 november 2024
  • Donderdag 9 januari 2025

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Met de nieuwsbrief houden we u op de hoogte als er nieuws is over dit project. Handig als u niets wilt missen!

Meer info?

Neem contact op met: apollostraat@habion.nl, bereikbaar via telefoonnummer 010-422 80 60